Sonus bv
raadgevende
ingenieurs

Bezoekadres:
Eemsteynplein 6
3312 JA Dordrecht

078 - 6312102


E-mail:
sonus@sonus.nl


Vroege reflecties en echo

Gereflecteerd geluid dat afzonderlijk wordt waargenomen nadat het directe geluid is gehoord wordt echo genoemd. Echo is iets anders dan nagalm. De onderstaande figuur verduidelijkt dit.

In deze figuur is weergegeven wat er gebeurt indien een bron een kortdurend pulsvormig geluid uitstraalt. De waarnemer hoort eerst het directe geluid dat enige tijd later wordt gevolgd door reflecties aan wanden, plafond en vloer. Dit zijn de vroege reflecties. De tijd die verloopt tussen de ontvangst van het directe geluid en de vroege reflecties wordt de Initial Time Delay Gap genoemd. Daarna komen snel opeenvolgende reflecties die in feite de nagalm vormen.In zijn algemeenheid wordt een sterke eerste reflectie die circa 30 ms tot 50 ms na het directe geluid bij de waarnemer arriveert als een echo waargenomen. Het optreden van echo in een zaal kan ernstige gevolgen hebben voor de akoestiek. Zalen met sterke echo's hebben een zeer slechte spraakverstaanbaarheid en zowel het musiceren als het luisteren naar muziek is in dergelijke zalen vrijwel onmogelijk omdat het ritme niet goed is te volgen.

Vroege reflecties die binnen 10 ms de luisteraar bereiken zullen niet afzonderlijk worden waargenomen en versterken het geluid. Dit is in spreekzalen gunstig voor de spraakverstaanbaarheid.


Begrippenlijsten:
Site navigatie:
begrippen A t/m E
begrippen F t/m J
begrippen K t/m O
begrippen P t/m T
begrippen U t/m Z
terug naar boven
homepage

Sonus bv raadgevende ingenieurs, dé partner op het gebied van geluid en trillingen