Sonus bv
raadgevende
ingenieurs

Bezoekadres:
Eemsteynplein 6
3312 JA Dordrecht

078 - 6312102


E-mail:
sonus@sonus.nl


DIN 4150 norm

De DIN 4150 norm is de Duitse richtlijn voor het meten van trillingen in gebouwen. De Nederlandse SBR richtlijnen zijn deels gebaseerd op deze Duitse norm.

De Duitse DIN 4150 bestaat uit drie delen te weten:

- DIN 4150-1: 2001:
"
Erschütterungen im Bauwesen - Teil 1: Vorermittlung von Schwingungsgrößen"
Dit document geeft richtlijnen voor het voorspellen van trillingen en bevat methoden, instructies alsmede adviezen hoe op grond daarvan trillingsparameters zijn te voorspellen. Met deze parameters is het mogelijk trillingen te beoordelen conform DIN 4150-2 en DIN 4150-3.

- DIN 4150-2: 1999:
"Erschütterungen im Bauwesen - Teil 2: Einwirkungen auf Menschen in Gebäuden"
Deze norm bevat instructies voor het beoordelen van trillingen in het frequentiegebied van 1 tot 80 Hz. Dit zijn de frequenties die voelbaar kunnen zijn en dus hinder op kunnen leveren voor personen in gebouwen. De norm laat beoordeling van zowel periodieke als niet periodieke trillingen toe.

- DIN 4150-3: 1999:
"Erschütterungen im Bauwesen - Teil 3: Einwirkungen auf bauliche Anlage"
Deze norm bevat gegevens die kunnen worden gebruikt voor het vaststellen en beoordelen van het effect van trillingen op gebouwen die primair zijn ontworpen voor statische belastingen. Opgenomen zijn referentiewaarden waarvan mag worden aangenomen dat er geen gebouwschade ontstaat indien de trillingsniveaus in het gebouw de referentiewaarden niet overschrijden.

Begrippenlijsten:
Site navigatie:
begrippen A t/m E
begrippen F t/m J
begrippen K t/m O
begrippen P t/m T
begrippen U t/m Z
terug naar boven
homepage

Sonus bv raadgevende ingenieurs, dé partner op het gebied van geluid en trillingen