Sonus bv
raadgevende
ingenieurs

Bezoekadres:
Eemsteynplein 6
3312 JA Dordrecht

078 - 6312102


E-mail:
sonus@sonus.nl


Laagfrequent geluid (lfg)

Laagfrequent geluid ook wel lfg geluid of infra geluid wordt meestal gedefinieerd als zijnde geluid met frequenties beneden 100 Hz. De fysische eigenschappen van laagfrequent geluid verschillen niet zoveel van normaal hoorbaar geluid. Waar wel grote verschillen inzitten is in de perceptie van het geluid. Wij horen lage frequenties minder goed dan frequenties in het midden van ons gehoorbereik. Dit blijkt uit de ligging van de isofonen (zie onderstaande figuur) die het verband weergeven tussen de waargenomen luidheid van een zuivere toon en het geluiddrukniveau.



Isofonen volgens Robinson en Dadson (1956)

Een toelichting op deze figuur vindt u op onze pagina over luidheid.

Uit de isofonenfiguur blijkt dat deze voor de lage frequenties dichter bij alkaar liggen dan in het middengebied rond 1 kHz. Hierdoor neemt, bij geluidniveaus boven de gehoordrempel de luidheid van laagfrequent geluid sneller bij toenemend geluiddrukniveau.

De manieren om ondervonden hinder van normaal hoorbaar geluid zijn meestal gebaseerd op het A-gewogen equivalente geluidniveau. Deze methodiek bkllijk minder geschikt voor het beoordelen van de hinder door laagfrequent geluid. Het A-gewogen equivalente geluidniveau onderschat de hinder door laagfrequent geluid. Het gevolg is dat we niet beschikken over objectieve beoordelingscriteria voor hinder door lfg en er daardoor momenteel geen regelgeving voor de hinder door laagfrequent geluid is.

Wel is er de Richtlijn laagfrequent geluid van de Nederlandse Stichting Geluidhinder waarin een referentiecurve is gedefinieerd aan de hand waarvan een eerste beoordeling van het laagfrequente geluid kan plaatsvinden. De referentiecurve ligt ongeveer op de gehoordrempel. De relatie tussen klachten met betrekking tot lfg en de referentiecurve is echter niet eenduidig. Wel kan worden gesteld dat indien uit een meting blijkt dat de gehoordrempel niet wordt overschreden er geen hinder door dat geluid wordt veroorzaakt.

Ook is er in Nederland nog de Stichting Laagfrequent geluid die de belangen behartigd van door lfg gedupeerde burgers.


Begrippenlijsten:
Site navigatie:
begrippen A t/m E
begrippen F t/m J
begrippen K t/m O
begrippen P t/m T
begrippen U t/m Z
terug naar boven
homepage

Sonus bv raadgevende ingenieurs, dé partner op het gebied van geluid en trillingen