Sonus bv
raadgevende
ingenieurs

Bezoekadres:
Eemsteynplein 6
3312 JA Dordrecht

078 - 6312102


E-mail:
sonus@sonus.nl


Harmonische trilling

De harmonische trilling is een, zich herhalende, beweging van een punt langs een rechte lijn rondom een evenwichtsstand. Het punt beweegt zich vanuit een maximale uitwijking met eenparige versnelling in de richting van de evenwichtsstand. Het punt passeert die evenwichtsstand met zijn maximale snelheid. Na passage van de evenwichtsstand wordt het punt eenparig vertraagd totdat het aan de andere zijde van de evenwichtsstand een maximale uitwijking heeft. Daar komt het punt tot rust, vervolgens keert de beweging om en gaat het punt weer eenparig versneld bewegen in de richting van de evenwichtsstand. Dit proces herhaalt zich steeds opnieuw.

De maximale uitwijking wordt de amplitude van de beweging genoemd.

De harmonische beweging van een trillend punt rondom een evenwichtstoestand laat zich goed beschrijven als de beweging gemaakt door een projectie op de middellijn van een punt dat met eenparige snelheid een cirkel doorloopt.

Let op die cirkelbeweging is natuurlijk niet echt aanwezig maar wordt slechts verondersteld om de werkelijke beweging te kunnen beschrijven.

van cirkelbeweging naar sinusvormUit de bovenstaande figuur is een formule af te leiden voor de uitwijking (u) als functie van de tijd:

u (t) = û sin ß (t)Begrippenlijsten:
Site navigatie:

Sonus bv raadgevende ingenieurs, dé partner op het gebied van geluid en trillingen