Sonus bv
raadgevende
ingenieurs

Bezoekadres:
Eemsteynplein 6
3312 JA Dordrecht

078 - 6312102


E-mail:
sonus@sonus.nl


Geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies volgens NEN 5077

Onder uitwendige scheidingsconstructies worden verstaan die delen van een woning die de scheiding vormen tussen een verblijfsgebied en de buitenlucht.

De methode voor de bepaling van de geluidwering van een uitwendige scheidingsconstructie GA is vastgelegd in de Nederlandse norm NEN 5077. Er moet een geluidveld worden opgewekt aan de buitenzijde van het gebouw. Bij voorkeur moet de gevel of het dak worden aangestraald met een ruisbron (zie foto). Zowel aan de buitenzijde op 2m voor de gevel als aan de binnenzijde wordt de geluiddruk gemeten in verschillende punten (L2m,bu respectievelijk Lp,ontvang). Hierbij zijn de posities van de bron en van de meetpunten nauwkeurig omschreven. Hoewel normaliter het zendniveau wordt opgewekt door een ruisbron, mag in een enkel geval onder voorwaarden gebruik gemaakt worden van het wegverkeerslawaai als zendsignaal.

ruisbron

Tevens moet de gemiddelde nagalmtijd van de ontvangruimte (Ti) worden bepaald. Tenslotte wordt een herleidingsterm vastgesteld voor de invloed van reflecties en geometrie (Cr) en een herleidingsterm (CL) voor de invloed van de bronpositie op het geluidniveau. In de norm is een tabel opgenomen waarin waarden voor deze herleidingstermen zijn opgenomen.


Uit het verschil van de gemeten niveaus aan de binnen- en buitenzijde, gecorrigeerd voor de nagalmtijd in het ontvangvertrek wordt het genormeerde gevel-geluidniveauverschil (D2m,nT,i,p) van de scheidingsconstructie per octaafband i en bronpositie p berekend.

D2m,nT,i,p = L2m,bu - Lbi + 10Log(Ti/T0)


Hierin is T0 de genormeerde nagalmtijd. Voor ruimten in woningen en woongebouwen wordt voor T0 een waarde van 0.5 seconden gehanteerd, voor alle overige ruimten een waarde van 0.8 seconden.

Vervolgens wordt de partiële geluidwering in octaafbanden (Gi) van de scheidingsconstructie berekend door sommatie over alle bronposities volgens:

Gi = - 10Log Σ 10↑-(D2m,nT,i,p - Cr,p - CL,p) /10


Uit de berekende Gi kan met behulp van de herleidingswaarden van spectrum 1 uit de onderstaande tabel een eengetalswaarde namelijk de A-gewogen gevelgeluidwering (GA) worden berekend. Spectrum 2 wordt gebruikt in het geval van railverkeer.

Frequentie (Hz) 125 250 500 1000 2000
Ki spectrum 1 -21 -14 -8 -5 -4
Ki spectrum 2 -14 -10 -7 -4 -6

Voor de berekening van de A-gewogen gevelgeluidwering (GA) uit de Gi wordt de onderstaande formule gebruuikt:

GA = - 10Log Σ 10↑(Ki - Gi)/10

waarbij wordt gesommeerd over de vijf octaafbanden en het resultaat wordt afgerond op het dichtstbijzijnde gehele getal.

De berekening van de karakteristieke geluidwering van een uitwendige scheidingsconstructie (GA,k) uit de geluidwering (GA) geschiedt door deze te corrigeren voor het volume van de ruimte en het oppervlak van de uitwendige scheidingsconstructie en verloopt analoog aan de berekening van de karakteristieke luchtgeluidisolatie-index.

GA,k = GA - 10Log{(0,16.V)/(T0.Sr)}


Waarin V het het netto volume van de ontvangruimte is en Sr het oppervlak van de uitwendige scheidingsconstructie.

Indien de karakteristieke geluidwering berekend moet worden van een scheidingsconstructie van een verblijfsgebied dat bestaat uit meerdere deelruimten dan moet voor elke deelruimte de geluidwering worden bepaald. Daarna worden deze geluidweringen gewogen gesommeerd.

De eindwaarden van de geluidwering of de karakteristieke geluidwering worden afgerond op het dichtstbijzijnde hele getal.

De hier omschreven bepalingsmethode is die uit de nieuwste versie van de NEN 5077 van oktober 2006. Deze, ten opzichte van de vorige versie van de norm, gewijzigde bepalingmethodiek is echter nog niet opgenomen in het Bouwbesluit en heeft dus nog geen rechtskracht.



Begrippenlijsten:
Site navigatie:
begrippen A t/m E
begrippen F t/m J
begrippen K t/m O
begrippen P t/m T
begrippen U t/m Z
terug naar boven
homepage

Sonus bv raadgevende ingenieurs, dé partner op het gebied van geluid en trillingen