Sonus bv
raadgevende
ingenieurs

Bezoekadres:
Eemsteynplein 6
3312 JA Dordrecht

078 - 6312102


E-mail:
sonus@sonus.nl


Stoorgeluidcorrectie

Bij meting van geluid blijft een bijdrage van stoorgeluid ongewenst. Uiteraard moet het effect van stoorgeluid op het meetresultaat zoveel mogelijk beperkt worden. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan:

- optimale keuze van plaats en tijdstip voor de metingen (bijvoorbeeld in geval van een continu bedrijf 's nachts meten in verband met verkeerslawaai).
- het, in geval van incidenteel optredende stoorgeluiden, onderbreken of opnieuw starten van een meting.
- het uitschakelen van stoorbronnen.
- het gebruik van speciale apparatuur zoals bijvoorbeeld een richtmicrofoon of intensiteitsmeter.


In die gevallen dat het niet mogelijk is het stoorgeluid te vermijden moet daarvoor worden gecorrigeerd. Ook de Handleiding meten en rekenen Industrielawaai heeft de mogelijkheid te corrigeren voor stoorgeluid. Opgemerkt moet worden dat correctie van stoorgeluid alleen mogelijk is indien het stoorgeluid te meten is.

Het gestandariseerde immissieniveau uit de Handleiding meten en rekenen Industrielawaai wordt in die situatie berekend door toepassing van een stoorgeluidcorrectieterm volgens de onderstaande formules:

Li = Li* - Cstoor

Cstoor = -10log(1 - 10(Lstoor - Li*)/10))

Met : Li = gestandaardiseerd immissieniveau
Li* = gemeten niveau inclusief stoorgeluid
Lstoor = stoorgeluidniveau
Cstoor = stoorgeluidcorrectie


De stoorgeluidcorrectie kan worden afgelezen van de onderstaande figuur. Hier is op de horizontale as het verschil uitgezet tussen het gemeten geluidniveau van de bron met stoorgeluid en het apart bepaalde stoorgeluidniveau (Li*-Lstoor). Op de verticale as is de correctie weergegeven waarmee het gemeten geluidniveau (Li*) moet worden verlaagd om het gestandaardiseerde geluidniveau (Li) van de bron te bepalen.

grafiek stoorgeluidcorrectie


De stoorgeluidcorrectie (Cstoor) is in de Handleiding meten en rekenen Industrielawaai beperkt tot maximaal 3 dB op het totale niveau of 7 dB in een octaafband.

Het niveau van het stoorgeluid (Lstoor) moet zo mogelijk op meer manieren kwantitatief worden vastgesteld, bijvoorbeeld op de volgende manieren:

- de te onderzoeken bron tijdens de metingen, bij voorkeur intermitterend, aan en uit schakelen.
- tegelijkertijd onder identieke omstandigheden het stoorgeluid meten op een punt dat verder van de bron verwijderd is.
- emissiemetingen nabij de stoorbronnen verrichten en de overdracht berekenen.



Begrippenlijst:
Site navigatie:

Sonus bv raadgevende ingenieurs, dé partner op het gebied van geluid en trillingen